Zakres temperatury, jak zapisać?

pyt Q

W piątek 17 lipiec 22:22, GLaF wyraził następujacą opinię:
Nic tu nie piszą, że odstępu nie stosuje się przed °C. Jestem prawie pewien, że kiedyś nie stosowało się odstępu przed °C, a teraz się stosuje. Jeśli dobrze kojarzę, ma to związek z tym, że od paru lat °C jest pełnoprawną _jednostką_ fizyczną,
Jednostką temperatury jest Kelvin, stopień Celsjusza nie jest jednostką układu SI ale {jak podaje Wikipedia} Międzynarodowe Biuro Miar i Wag zaleca pisanie spacji między wartością a stopniem a zabrania między stopniem a "C", Dariusz Zygmunt pisze:
Zabrania ze względów oczywistych, które opisałem wcześniej. "°" i "C" pisane rozdzielnie mają inne znaczenie.

odp A

Witam
Zwracam się z pytaniem jak prawidłowo zapisać zakres temperatury oddo.
Przykładowo:
1) od 0 do 8°C 2) od 0 do 8 °C 3) od 0°C do 8°C 4) od 0° do 8° C 5) od 0° do 8° [C] 6) a może jeszcze inaczej
Pytam, bo różne źródła podają różnie.
JareK pisze:
Podsumowując całą dyskusję, opierając się na źródle podanym przez GLaF-a, pałając sympatią do rządzących czy nie, prawidłowy zapis jest pod pozycją 2. Chyba, że kolega znajdzie nowsze rozporządzenie zmieniające obecnie podane ;)

odp A

Robert Chwałowski faktycznie zaleca nie wstawianie nigdzie spacji w 20°C - więc chyba temat jest zakończony. zapisie
Znaczy, co Robert napisał, jest święte? A jak się mylił?
Temat nie jest zakończony i długo nie będzie.
Beno

odp A

To jest zależne od języka. W polskim AFAIK nie ma nigdzie spacji.
Akurat pisownia jednostek wydaje mi się jak rzadko co w wysokim stopniu zunifikowana na świecie. A naczelną zasadą jest oddzielanie wartości od jednostek. To nie jest kwestia języków narodowych tylko logiki w technice.
Beno

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)