lakier offset czy UV - dokonczenie

pyt Q

witam takie pytanie otrzymalem z drukarni, jak dla mnie to to samo, lakier nakladany jest metoda offsetowa i utwardzany UV, czy sie myle bo juz zglupialem teraz
Moja drukarnia lakier offsetowy daje na maszynie offsetowej w celu zabezpieczenia przed rozcieraniem i odbijaniem się farby na sąsiednich stronach. Praktycznie go nie widać.
Lakierem UV my zwyczajowo nazywamy lakier, który robi zewnętrzna firma metodą _sitodruku_ W praktyce są to lakierowania wybiórcze ale i aple.
Wiem, że lakier utwardzany UV jest na tyle jest upierdliwy w czyszczeniu, że drukarnie jeśli robią go offsetowo mają osobną maszynę 1 kolorową wyłącznie do tego celu.
Pozdrawiam Damian "Indygo" Mikoda

odp A

Są lakiery dyspersyjne (potocznie nazywane offsetowymi), które po prostu schną przez wsiąkanie i parowanie, oraz lakiery UV - które utrwalane są promieniami UV. W mojej drukarni lakier dyspersyjny nazywano "wodnym" i to nie było to samo, co offsetowy 8-) Pamiętam to, bo uzupełniałam dokumentację techniczną i nie wolno było ich pomylić. UV też był używany, ale nie nakładany sitem na oddzielnej maszynie, jak pisze Damian, tylko matrycą polimerową, zazwyczaj w jednym przelocie z drukiem farbami hybrydowymi - zdaje się, że to jest możliwe tylko na odpowiednio przystosowanych maszynach. W szczególnych przypadkach lakierowanie UV odbywało się osobno, po zakończeniu druku lub uszlachetniania, ale też na tej samej maszynie offsetowej.
Pozdrawiam, Carrie

odp A

A właśnie spotkałem się z tą samą sprawą i drukarnia ma 2 możliwości:
1. Nakładanie lakieru UV metoda offsetową na 5 agregacie (nie lakier ofsetowy tylko UV!!!!!!) 2. Nakładanie lakieru UV metodą sitodrukową czyli powszechnie znaną
Różnica w efekcie końcowym jest niewielka jednak w cenie pierwszą metoda jest wiele tańsza i w jednej jak i drugiej metodzie może to być lakier położony wybiórczo (czyli np na samych zdjęciach)
I myślę, że drukarnia właśnie chce abyś wybrał jedną z metod

odp A

witam takie pytanie otrzymalem z drukarni, jak dla mnie to to samo, lakier nakladany jest metoda offsetowa i utwardzany UV, czy sie myle bo juz zglupialem teraz pozdr DawidP pisze:
polceam poczytać: mhp.com.pl/index.php/media/literatura/

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)