CMS dla poczatkujacych

pyt Q

Coś ta linka chyba nie bardzo: In article Czorn yj
Przepraszam oto dzialajacy link do pliku 2.6MB:

odp A

przedstawione przeze mnie ustawienia, jako swego rodzaju "usredniony standard" w przygotowaniu plikow do druku? Jesli tak, to moze stworzony przeze mnie dokument moglby stac sie elementarzem dla poczatkujacych Czy mozna przyjac
Ponieważ nie mogę się dostać na stronę, wytknę jeden błąd w założeniu; nie ma i nie bedzie "uśrednionego standardu". I tyle. Pozdrawiam

odp A

Dzien dobry,
Postanowilem zebrac w jednym miejscu moja wiedze na temat CMS Mam swiadomosc, ze wyglada to troche jak porywanie sie z motyka na slonce, zamiarem moim jednak nie jest prawienie madrosci tylko spowodowanie dyskusji na ten temat.
Od lat pracuje w Sw. Trojcy: Photoshop/Illustrator/QuarkXPress na Maku, chcialbym zaprezentowac Wam moje ustawienia tych programow, wynikle z lektury na temat CMS, wlasnych doswiadczen, prob i bledow oraz sluchania ludzi madrzejszych od siebie.
Chodzi o takie ustawienie tych programow, aby mozna bylo bezpiecznie produkowac pliki PDF nadajace sie do profesjonalnego druku i spelniajace normy, jakie narzucaja nowoczesne drukarnie. Jestem ogromnie ciekaw Waszych opini na ten temat. Czy mozna przyjac przedstawione przeze mnie ustawienia, jako swego rodzaju "usredniony standard" w przygotowaniu plikow do druku? Jesli tak, to moze stworzony przeze mnie dokument moglby stac sie  elementarzem dla poczatkujacych
Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze nie ma jednego, uniwersalnego ustawienia np. nafarbienie w Photoshopie itp. chcialbym jednak znalezc w owych preferencjach zloty srodek.
Bede wdzieczny za wszelkie cenne uwagi, za wytkniecie mi popelnionych bledow i potwierdzenie poprawnych Waszym zdaniem ustawien.
Pozdrawiam
Piotr
Plik do sciagniecia, 2.6 MB:
Gratuluję odwagi - im więcej czytam i studiuję tematykę CM, tym bardziej czuję się głupi. Zaznaczywszy, że "Oida ouden eidos", pozwolę sobie wyrazić pewne wątpliwości:
str1: kalibracja monitora LCD do /2.2/120 w zastosowaniach pre- press jest nieco dyskusyjna. CMYK jest liczony dla D50, a jego TRC jest bardziej zbliżona do gammy 1.8, jaskrawość 120cd/m2 też może być przyjasna. str. 2 i 3: informacja dot. wyboru przestrzeni roboczej CMYK jest dość lakoniczna i mz. może wprowadzać w błąd. Wprawdzie nie jest napisane, że przykładowe parametry są dobre, ale ogólnie tworzenie własnego profilu CMYK niekoniecznie jest dobrym pomysłem, a już na pewno kiepskim pomysłem jest tworzenie go dla kolorantów CMYK zgodnych z amerykańskim standardem SWOP. Rozsądniej zalecić stosowanie profili CMYK zgodnych z ISO i życzyć projektantom tego szczęścia, by mieli doczynienia z drukarniami, które trzymają standardów. Wartoby również nadmienić, że stosowanie ISO-owskich profili CMYK niekoniecznie jest dobrym pomysłem np. w przypadku przygotowywania prac na ploter atramentowy/pigmentowy, czy powiedzmy laserówkę/stałoatramentówkę..
Co do skwarka nie będę się wypowiadał, bo używam InDesigna :D

odp A

(np. użycie SWOP zamiast Euroscale) /tak przy okazji, co to za profil się tworzy przy użyciu tej opcji "custom cmyk" - Druga sprawa - użycie pdfx3, które dopuszcza istnienie innych modeli kolorów w dokumencie niż cmyk+spoty (czyli np. rgb)., - w prezentowanym przykładzie prosi się o błąd. No i nieśmiertelny spór czy korzystać z jpga w pdfie do druku czy nie (oraz czy resamplować, czemu jako użytkownik ripa który musi mielić później pliki w jakichś 4 cyfrowych rozdzielczościach mówię stanowcze tak!) :)
Jesli chodzi o ustawienia custom cmyk w Photoshopie, sugerowalem sie kiedys tym artykulem:
Faktycznie punkt dla Pana, ten SWOP jest tu nie na miejscu :)

Drugi punkt dla Pana, rzeczywiscie z PDFX/3 troche przedobrzylem

No tak, tylko dlaczego grafika osadzona w pliku przy opcji "downsample to 300 dpi" w ustawieniach PDF setup w Quarku traci na jakosci? Rozumiem, ze preferowane przez Pana ustawienia to klasyczne:Compession: None Resolution: Downsample to 300 DPI?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr

Dodaj odpowiedź

Tytuł:

Mail: (w celu weryfikacji posta)