Może mi to ktoś wyjaśni: jedni piszą że w 64-bitowej Viście 32-bitowa aplikacja nie może wykorzystać więcej niż 2GB RAM. Inni piszą że (32- bitowy) Photoshop CS3 na tejże Viście może używać do ponad 3GB. Zastanawiam się bowiem, czy jest zysk z przesiadki z XP 32 na Vistę 64 dla pojedynczej aplikacji? Że dla systemu jest to wiem. Interesuje mnie to w szczególności dla Acrobata i Illustratora CS3.
Pozdrawiam Filip
Vista 64-bit a ilość RAMu
Może mi to ktoś wyjaśni: jedni piszą że w 64-bitowej Viście 32-bitowa aplikacja nie może wykorzystać więcej niż 2GB RAM. Inni piszą że (32- bitowy) Photoshop CS3 na tejże Viście może używać do ponad 3GB. Zastanawiam się bowiem, czy jest zysk z przesiadki z XP 32 na Vistę 64 dla pojedynczej aplikacji? Że dla systemu jest to wiem. Interesuje mnie to w szczególności dla Acrobata i Illustratora CS3.
Jeśli chodzi o Illustratora CS3 to w ogóle porażka pod Vistą 64bit. Poczytaj na anglojęzycznych forach o tym. Illustrator nie radzi sobie z plikami photoshopa, nie ma możliwości ich podlinkować ani osadzić. Trzeba zamieniać na tifa. W momencie, gdy musisz wracać do starych plików z podlinkowanymi PSami to musisz wszystko zamieniać na tifa, a osadzone są nie do otwarcia normalnie. Musisz uuchamiać AI w trybie zgodności z XP, ale wtedy Illustrator jakby przymulał oraz za każdym uruchomieniem wyskakuje komunikat, że zmienia się paleta systemowa kolorów. Acrobat działa normalnie po zainstalowaniu najnowszej łaty. Photoshop widzi 3.3 GB ramu i więcej nie zobaczy. Adobe nie przewiduje łaty do tego w CS3, dopiero CS4 będzie pracować normalnie pod 64bit. IMHO nie warto na razie ładować się w 64bit.
IS
IMHO nie warto na razie ładować się w 64bit. Też byłem tego zdania do przedwczoraj chyba, kiedy to dostałem plik ai z osadzonym tifem, i na moim XP Prof 4 GB RAM się nie otworzył (CS3). Był komunikat o za małej ilości pamięci żeby wczytać plik tif. A otworzył się pod Vistą 64 bitową z 8GB RAM. Tak czy inaczej jest przerąbane. Ale jeśli chcę otwierać takie pliki, to co mi innego zostaje? Uprzedzę: ewentualna dyskusja na temat przygotowania tych plików inaczej jest bezcelowa, bo ja je dostaję a nie przygotowuję.
Pozdrawiam Filip
Pozdrawiam Filip Pracuję na Viscie x64, mam zainstalowany pakiet CS3 i wszystko pięknie działa, Czasami mam problem z Corelem, ale kto ich nie ma :)